Ο Πάνος Γερμανός (γενν. 1950) είναι έλληνας οικονομολόγος, επιχειρηματίας, ιδρυτής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας Γερμανός α.β.ε.ε., καθώς και άλλων επιχειρήσεων.

Έχει αναφερθεί από τα ΜΜΕ το «παράδοξο» πως ενώ ξεκίνησε ως αριστερός, έχει διακριθεί ως ιδιώτης επιχειρηματίας.

Το ξεκίνημα και η ανάπτυξη της Εταιρίας Γερμανός
Το 1980 άνοιξε ένα εμπορικό κατάστημα λιανικής στην Εμμ. Μπενάκη 1, με αποκλειστικό προϊόν τις μπαταρίες. Από τους πρώτους πιστούς πελάτες ήταν δημοσιογράφοι που απαιτούσαν αξιόπιστες μπαταρίες για τα μαγνητοφωνάκια τους.
Το 1985, αποκτά την αποκλειστικότητα της εισαγωγής των μπαταριών Toshiba και αποκτά μεγαλύτερο κύρος.
Από το 1990 η εταιρεία «Γερμανός» αναπτύσσεται ως ένα δίκτυο συνεργατών «χαμηλής ευθύνης – υψηλών ευκαιριών» («Franchise») το οποίο εκτείνεται σήμερα σε μεγάλο μέρος του Ελλαδικού χώρου.
Από το 1992 η εταιρία «Γερμανός» αναπτύσσεται στην Ανατολική Ευρώπη και από το 1994 φέρνει την κινητή τηλεφωνία στα καταστήματά της.

Η πώληση της Γερμανός στην Cosmote
Το 2006 έγινε πώληση του δικτύου Γερμανός στην Cosmote έναντι 550.000.000 ευρώ.

Άλλες Επιχειρήσεις και συνέχεια πορείας

Vandervelle και Multirama
Κατέχει τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας Vandervelle Investments LTD η οποία ελέγχει την Vandervelle, η οποία με τη σειρά της ελέγχει την τυτου κ. Πάνου Γερμανού.

Καταστήματα Public
Τα καταστήματα «Public» έχουν περάσει στον έλεγχο των επιχειρήσεων Πάνου Γερμανού καθώς ελέγχονται με ποσοστό 60% από το «Multirama» το οποίο και πέρασε στο έλεγχο της Vandervelle.
Τα προϊόντα μεταξύ Public και Multirama πολλές φορές είναι όμοια σε τιμές και χαρακτηριστικά.

Καταστήματα Getitnow
Μέσω της Digital Shopping Α.Ε. η οποία ανήκει κατα 57% στην PublicWorld Α.Ε. , ο κ. Πάνος Γερμανος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της Getitnow. Ακολουθούν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε. με ποσοστό συμμετοχής 38% και ο κ. Β.Ρέστης με ποσοστό 5%. Στόχος της συνεργασίας είναι να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο online shop στην Ελλάδα, το οποίο δεν θα περιορίζεται μόνο σε προϊόντα τεχνολογίας καθώς θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες κατηγορίες προϊόντων.

WestNet Distribution
Η WestNet Distribution είναι εταιρία χονδρικής διανομής συστημάτων πληροφορικής που ιδρύθηκε το 2005 την οποία ο Πάνος Γερμανός προεδρέυει. Είναι γνωστή επισήμως και ως “WestNet Distribution (Multirama AE)”, κάτι το οποίο προδίδει την σχέση με τον γενικότερο όμιλο εταιριών.
Σύμφωνα με τον ιστοχώρο τους ασχολούνται με την συναρμολόγιση και διανομή συστημάτων. Οι κυρίως φίρμες που διανέμονται είναι οι Asustek, Fujitsu Technology Solutions, HP, LG και Samsung.
Ο τζίρος της εταιρίας το 2006 ήταν 124,47 εκ. ευρώ.

Sunlight: παραγωγή μπαταριών και σχετικών συστημάτων
Το 1991 είχε εξαγοράσει τη «Sunlight» η οποία παραμένει στον έλεγχο του. Έτσι δραστηριοποιείται ακόμη στο χώρο των συστημάτων μπαταριών.
Τα προϊόντα της «Sunlight» διατίθεται σε 100 χώρες με το 70% των πωλήσεων της να αφορούν εξαγωγές. Ο τζίρος της το 2008 ήταν 148 εκ. ευρώ, αυξημένος κατά 40% από τον προηγούμενο χρόνο.

Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στις Μηλιές Ηλίας όπου και μεγάλωσε με 10 αδέρφια. Έχει τέσσερα παιδιά.

Πηγή

Categories: leaders

Leave a Reply