Μια ακόμη αξιόλογη έκθεση εγκαινιάστηκε στο Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, που φέρει τον τίτλο: «Μετάβαση προς τον Χριστιανισμό. Η τέχνη στην ύστερη αρχαιότητα, 3ος – 7ος αι. μ.Χ.».Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση για την ανάδειξη και προβολή του αρχαίου και σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτιστική μας παράδοση αποτελεί το καλύτερο όπλο για την υπεράσπιση της Ελλάδας. Ο υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως και κατά τη συνέντευξή Τύπου που είχε προηγηθεί της τελετής των εγκαινίων, τόνισε πως με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση αποδεικνύεται ξανά ότι «μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και την εσωστρέφεια, προβάλλοντας την πραγματική εικόνα της Ελλάδας».
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν αρκετοί προσκεκλημένοι από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, διευθυντές και εκπρόσωποι μουσείων, καλλιτέχνες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων. Ανάμεσά τους ήταν ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο πρώην διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης Νέας Υόρκης, Φίλιο ντε Μοντεμπέλο, η επιμελήτρια του ίδιου φημισμένου νεοϋορκέζικου μουσείου, Χέλεν Έβανς, ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόλαος Καλτσάς, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, στελέχη αμερικανικών πολιτιστικών φορέων και τα μέλη του συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση. Η έκθεση καταγράφει με 170 εκθέματα (ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, γλυπτά, επιγραφές, νομίσματα, οικιακά αντικείμενα, κοσμήματα και εγχώρια έπιπλα) το ενδιάμεσο διάστημα της μετάβασης στον χριστιανισμό, αναδεικνύοντας την τέχνη του 3ου με 7ου αιώνα μ.Χ.
Ακολουθεί «Η εδραίωση του Χριστιανισμού: Από τη νομιμοποίηση στην Εξουσία. Στη συνέχεια, «Πόλεις και Δημόσιος Βίος» με τις υποενότητες Πόλεις και Πολίτες”, «Νομισματική αλλαγή” και «Θησαυροί νομισμάτων». «Δημόσιος βίος” είναι η τέταρτη ενότητα, στην οποία περιλαμβάνονται «Δημόσια θεάματα» και «Ματαιοδοξία και Δεισιδαιμονίες». Ακολουθεί «Θάνατος αρχή ζωής» με «Κοιμητήρια»,«Μάρτυρες και Μαρτύρια».
Μετά είναι «Η πρώτη χριστιανική λατρεία» με «Ναούς της νέας θρησκείας» και «Λειτουργία». Τελευταία είναι η ενότητα «Χριστιανική εικονογραφία: Παράδοση και καινοτομία» που αναπτύσσεται μέσα από τις υποενότητες «Από τα Φαγιούμ στις εικόνες» και «Από την αμφισημία στην καθαρότητα».Η έκθεση παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάση στο Μανχάταν και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου 2012.

Πηγή

Categories: blog

Leave a Reply