Της Εμμανουέλας Σειραδάκη
Mε αποσκευές την πίστη και την αγάπη της για το αστυνομικό ρεπορτάζ, η Αγγελική Νικολούλη ή αλλιώς, η Ελληνίδα Αγκάθα Κρίστι, ξεκίνησε από τον Πύργο και κατέκτησε όλα όσα ονειρευόταν- ίσως και περισσότερα. Μόνο που εκείνη σε αντίθεση με την Αγκάθα διερευνά πραγματικές και όχι φανταστικές δολοφονίες.

Σε μια εποχή που οι γυναίκες δημοσιογράφοι περιορίζονταν στο κοσμικό, εκπαιδευτικό άντε και πολιτικό ρεπορτάζ, η Αγγελική Νικολούλη υπήρξε ο καταλυτικός παράγοντας για να δοθεί μία ώθηση σε μία σειρά γεγονότων που άλλαξαν ριζικά την ελληνική δημοσιογραφία και το αστυνομικό ρεπορτάζ. Στα τριάντα χρόνια της καριέρας έχει περάσει από σχεδόν όλες τις Ελληνικές εφημερίδες, περιοδικά και τα κανάλια. Μεθοδική, συγκεντρωτική και πεισματάρα δεν έχασε ποτέ το στόχο της ούτε το θάρρος της, ακόμη και όταν δεχόταν απειλές ή όταν την έσερναν στα δικαστήρια να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας σε υποθέσεις που άλλοι δημοσιογράφοι δεν θα τολμούσαν καν να αγγίξουν.

Η Νικολούλη είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για τη λύση μυστηρίων και τον εντοπισμό αγνοούμενων, αυτή τη φορά όμως συνέβη το αντίθετο: το GreekReporter εντόπισε την Ελληνίδα “Αγκάθα Κρίστι” στο Hollywood και μας μίλησε αποκλειστικά για το λόγο που βρίσκεται στο Los Angeles.

Σκληρό Καρύδι
Ως νεαρή δημοσιογράφος, η μικροκαμωμένη Αγγελική με τα αεικίνητα μαύρα μάτια και το κοφτερό μυαλό τόλμησε να εισβάλλει στην ανδροκρατούμενη ζούγκλα του αστυνομικού ρεπορτάζ και να γίνει η πρώτη Ελληνίδα αστυνομική ρεπόρτερ. Σε μια χώρα τόσο φαλλοκρατική και συντηρητική όπως ήταν η Ελλάδα εκείνα τα χρόνια, τα γραφεία των αστυνομικών ρεπόρτερ για μία εμφανίσιμη γυναίκα σαν τη Νικολούλη έμοιαζαν περισσότερο με εμπόλεμη ζώνη. «Ναι, ήταν δύσκολα, ειδικά στην αρχή, αλλά το αστυνομικό ρεπορτάζ δεν κάνει ούτε για τους κλαψιάρηδες ούτε για τους γκρινιάρηδες,» λέει χαμογελώντας. Αργότερα, είχε να αντιμετωπίσει την εχθρότητα και την αμφισβήτηση από θέση ισχύος, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα αρχισυντάκτρια σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στην Ελλάδα.

Ως αρχισυντάκτρια, η έρευνα της Αγγελικής επηρέασε την ιστορία ή τουλάχιστον το ρυθμό των γεγονότων, καθώς έκανε αποκαλύψεις που ξεπερνούσαν τα σύνορα της Ελλάδας, σχετικά με υποθέσεις αεροπειρατείας, κατασκοπείας και τρομοκρατίας. Αποκάλυψε περιπτώσεις υποκλοπών πολιτικών και άλλων γνωστών προσωπικοτήτων της χώρας, που ενορχηστρώθηκαν από τις Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Τα έγγραφα που παρουσίασε την οδήγησαν στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου όπου κατέθεσε ως βασικός μάρτυρας. Αντί όμως να φοβηθεί ή έστω να αποθαρρυνθεί έκανε αυτό που έκανε πάντα: πείσμωσε και προχώρησε με περισσότερη επιμονή και ασίγαστο τσαγανό ερευνώντας υποθέσεις που έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή της δηλώνοντας απερίφραστα πάμπολλες φορές «Δεν σας φοβάμαι». Έτσι κι αλλιώς τα εύκολα ποτέ δεν της άρεσαν και τις κακοτοπιές ποτέ δεν τις απέφυγε-μάλλον τις επεδίωκε.
Αφοσιωμένη πολέμια του φασισμού από όπου και αν προέρχεται, το σύστημα αξιών της ουσιαστικά βασίζεται στην απέχθεια της για κάθε λογής τραμπούκο είτε αυτός είναι ένας απλός αγρότης που έκανε ένα έγκλημα πάθους, είτε είναι νονός της νύχτας, είτε φοράει κοστούμι και γραβάτα και πλασάρεται ως ευυπόληπτος επιχειρηματίας.

«Φως στο τούνελ»

Η μαραθώνια τρίωρη ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή της στην Ελλάδα, «Φως στο Τούνελ», προβάλλεται για περίπου 17 χρόνια, αλλά εκείνη εξακολουθεί να δουλεύει με το ίδιο πάθος και την ίδια όρεξη, όπως όταν είχε πρωτοξεκινήσει, «H αγάπη των τηλεθεατών είναι η κινητήριος δύναμη για να κάνω αυτή τη δουλειά και να τη κάνω και σωστά, όσος κόπος και χρόνος αν απαιτείται. Τη μετριότητα δεν την αντέχω».

Μετριότητα και Νικολούλη είναι δύο έννοιες διαμετρικά αντίθετες και αυτό ισχύει και για τα νούμερα της, τα οποία μόνο μέτρια δεν είναι-μάλλον εξωφρενικά θα τα χαρακτήριζε κανείς, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το 70%! Κάθε Παρασκευή βράδυ τα μηχανάκια της AGB χτυπούν κόκκινο με τους Έλληνες τηλεθεατές να μένουν άγρυπνοι μέχρι τις 2 τα ξημερώματα. για να παρακολουθήσουν τις αποκαλύψεις της.
Μέσα από την εκπομπή της, η Νικολούλη έφερε στο φως αμέτρητες περιπτώσεις βιασμών, δολοφονιών και απαγωγών και έχει εντοπίσει δεκάδες εκατοντάδες ανθρώπους, που είχαν επίσημα κηρυχθεί ως αγνοούμενοι από την αστυνομία. Έχει εξιχνιάσει υποθέσεις που οι γραφειοκράτες του ελληνικού σκουριασμένου δημοσίου ήταν είτε απρόθυμοι είτε ανίκανοι να επιλύσουν. Το πείσμα της να βρει την άκρη του κουβαριού και το μίσος της για την αδικία εμπεριέχει μια αφοπλιστική παιδικότητα, ένα αυθορμητισμό και μία αμεσότητα που τρυπάει το γυαλί. Δεν είναι λίγες φορές που ενώ είναι στον αέρα εκνευρίζεται με τους αρμόδιους που δεν συνεργάζονται και κωλυσιεργούν ή με ανθρώπους που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την έρευνα της αλλά ποτέ δεν παραδίδει τα όπλα, «Είμαι πεισματάρα από γεννησιμιού μου. Τα πράγματα που πιστεύω τα διεκδικώ μέχρι θανάτου. Τη μισώ την αδικία».

Το κενό που προκύπτει από το λιμνάζον κράτος και την αδιαφορία των αρμοδίων κάνει τη δουλειά της Νικολούλη να ξεφεύγει από τα στενά δημοσιογραφικά όρια και τη μετατρέπει σε άκρως ανθρωπιστική. «Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές δεν κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Μερικές φορές το κάνουν επίτηδες, άλλες απλά δεν ενδιαφέρονται ή δεν έχουν την τεχνογνωσία ώστε να κάνουν μια σωστή έρευνα… Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν περιμένοντας μια απάντηση. Μητέρες, σύζυγοι, παιδιά, ζουν με την αγωνία κάθε μέρα…. “.

Η Ελληνίδα Γκουρού της Έρευνας
Η Αγγελική φημίζεται-παγκοσμίως- για την ερευνητική της μεθοδολογία. Από την Ιαπωνία μέχρι τη Ρωσία και την Ιταλία, η Νικολούλη έχει κληθεί πολλές φορές να προσφέρει την τεχνογνωσία της στον τομέα της έρευνας από εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα από όλο τον κόσμο. Η Ιαπωνική κρατική τηλεόραση έκανε ένα αφιέρωμα στην εκπομπή της και στελέχη της Ιαπωνικής τηλεόρασης ταξίδεψαν στην Αθήνα για να της πάρουν συνέντευξη και να παρακολουθήσουν διεξοδικά τη μεθοδολογία της έρευνάς της.

Η Ρωσική κρατική τηλεόραση την κάλεσε να δώσει τα φώτα της με σκοπό να ξανασμίξουν δύο αδέλφια που είχαν χάσει τα ίχνη ο ένας του άλλου. Οι Ιταλοί από την εκπομπή «Chi l’ha Visto» του τηλεοπτικού καναλιού «Rai Tre», ήρθαν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν από κοντά την έρευνα και την παρουσίαση της στην τηλεόραση και το ίδιο έκαναν και Ολλανδοί δημοσιογράφοι από τις τηλεοπτικές εκπομπές «Spoorloos» και «VERMIST». Εκτός από τα δεκάδες βραβεία δημοσιογραφίας που έχει πάρει στην Ελλάδα, η Νικολούλη έχει κερδίσει μέχρι και βραβείο Γκίνες για τον εντοπισμό ανθρώπων που αγνοούνταν για περισσότερα από πενήντα χρόνια.

«Η Αγγελική στο Hollywood»
Μετά από σκληρή δουλειά 30 χρόνων, αντί να κάνει μια ανάπαυλα και να ξεκουραστεί, η αήττητη Αγγελική εντόπισε το νέο της στοίχημα και δουλεύει ασταμάτητα για το επόμενο της project: ταινίες. Θέλει να δραματοποιήσει τις πιο δύσκολες υποθέσεις που είχε και να τις προβάλλει ως ταινίες και ντοκιμαντέρ. Όντας τελειομανής πήγε απλά εκεί που ήξερε ότι θα μπορούσε να βρει τους καλύτερους: στο Hollywood.

«Είμαι ακόμα σε στάδιο προετοιμασίας. Ψάχνω σκηνοθέτες, εταιρείες παραγωγής, κάνω την έρευνα μου… Νομίζω ότι ορισμένες από τις υποθέσεις που έχουμε εξιχνιάσει στην εκπομπή θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλά ντοκιμαντέρ. Όμως, ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί και χρόνο και προσπάθεια.. Πρέπει να βρω τους σωστούς ανθρώπους …. Επαγγελματίες που μπορούν να χειριστούν την πολυπλοκότητα μιας τέτοιας αποστολής», μας λέει και δεδομένης της έως τώρα πορείας της είναι βέβαιο ότι σιδηρά κυρία του ρεπορτάζ θα κατακτήσει-μεθοδικά και με σχέδιο όπως κάνει πάντα- και το Hollywood.

Πηγή

Categories: blog

Leave a Reply