Μια από τις πιο μαύρες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας αναμένεται να ξαναδιαβαστεί και να προβληθεί μέσα από ένα υψηλής ποιότητας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, με τη φωνή της Ολυμπίας Δουκάκη, της βραβευμένης με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδας ηθοποιού. Το ιστορικό αυτό ντοκουμέντο, που φέρει το συμβολικό τίτλο «Τρία κεριά», της ανεξάρτητης εταιρείας παραγωγής ταινιών Orama Pictures, ετοιμάζεται από δύο ταλαντούχες κινηματογραφίστριες και σκηνοθέτριες. Πρόκειται για τη Σταυρούλα Τόσκα από την Ελλάδα και τη Σοφία Αντονίνι από τις ΗΠΑ, με καταγωγή από την Αργεντινή, οι οποίες καταγράφουν μαρτυρίες και μνήμες ενός μοναδικού κομματιού της εποχής του εμφυλίου πολέμου στο μικρό νησί Τρίκερι του Παγασητικού κόλπου, όπου χιλιάδες γυναίκες, πολλές απ’ αυτές με τα παιδιά τους, κατάφεραν να επιβιώσουν με καθημερινά μαρτύρια και μετατρέποντας ένα ξερονήσι σε τόπο ζωής και πολιτισμού.
Κατά τη διάρκεια των ετών 1946-1949, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ελληνικός λαός βίωσε ένα φρικτό εμφύλιο πόλεμο. Όταν σχετικά πρόσφατα η Σταυρούλα Τόσκα άκουσε αναπάντεχα από τη μητέρα της να της αποκαλύπτει ότι η γιαγιά της ήταν εκείνη την περίοδο στις φυλακές Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Αβέρωφ, ένιωσε πως είχε «άγραφη υποχρέωση» να ψάξει το οικογενειακό παρελθόν, ώστε να δημιουργήσει ένα γερό θεμέλιο για το μέλλον, στηριγμένο στην επούλωση των πληγών. Η Σταυρούλα Τόσκα επισήμανε ότι «μέχρι σήμερα, υπάρχει ελάχιστη τεκμηρίωση για το τι έγινε στο Τρίκερι εκείνα τα χρόνια», σημειώνοντας ότι «ως Ελληνίδα έμεινα εμβρόντητη γιατί ανακάλυπτα μια σκοτεινή ιστορία της πατρίδας μου που είχε εξελιχθεί μόλις πριν από μερικές δεκαετίες. Ναι, θα έλεγα ψέματα αν υποστήριζα ότι δεν επηρεάστηκα από την περίπτωση της φυλακισμένης γιαγιάς μου. Η δική της όμως ιστορία αντιπροσωπεύει τα βιώματα πολλών Ελληνίδων».
Καταλήγοντας, η κ. Τόσκα διατύπωσε την άποψη ότι «πολλές γυναίκες που φυλακίστηκαν ή στάλθηκαν στην εξορία δεν ήταν οργανωμένες κομμουνίστριες, αλλά είχαν ιδανικά και αρχές, ενώ πολλές είχαν συλληφθεί γιατί θέλησαν να βοηθήσουν ή να αναζητήσουν τους συζύγους τους ή τα παιδιά τους, όπως η γιαγιά μου, καθώς και άλλες επειδή συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτή η ιστορία είναι πέρα από Αριστερά και Δεξιά, πέρα από ιδεολογίες. Είναι για τη ζωή, τα δικαιώματα και τα όνειρα των γυναικών. Ο εμφύλιος είναι πάντα εμφύλιος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η νέα γενιά δεν πρέπει να έχει επίγνωση για το τι ακριβώς συνέβη και ποια ήταν τα πραγματικά γεγονότα». Σε μια καλοφτιαγμένη αποτύπωση συναισθηματικών και ιστορικών εικόνων, το ντοκιμαντέρ «Τρία κεριά» αναμένεται να προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ το 2012. Για την παρουσίασή του διοργανώθηκαν πρόσφατα εκδηλώσεις σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες, με τη συμμετοχή της Ολυμπίας Δουκάκη, η οποία προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην όλη παραγωγή.

Πηγή

Categories: blog

Leave a Reply