Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της κατάθλιψης, για τους περισσότερους ανθρώπους η καθημερινότητα φαντάζει τόσο σκληρή που έχουν πλέον παραιτηθεί από κάθε αντίδραση. Και όμως ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχουν νέοι που όχι μόνο τολμάνε να ονειρευτούν αλλά και να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα. Ο λόγος για τον Στυλιανό Παπαρδέλα από την Κρήτη που από φοιτητής Υπολογιστικών Συστημάτων και Επικοινωνιών βρέθηκε να γυρίζει τον πλανήτη με μόνη αποσκευή την φωτογραφική του μηχανή και τη μοναδική του ματιά στον κόσμο.

Παραγουάη, Βολιβία, Αργεντινή, Περού, Βραζιλία, Ουγκάντα, Ρουάντα είναι μόνο μερικές από τις χώρες που έχει καταγράψει με τον φωτογραφικό του φακό ενώ έχει ήδη 8 φωτογραφικές εκθέσεις, ατομικές και συλλογικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τις οποίες έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές και διακρίσεις. Και όλα αυτά πριν ακόμα κλείσει τα 24 του χρόνια.

Με μια βαλίτσα στο χέρι, ή μάλλον με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι, ο νεαρός έλληνας φωτογράφος έχει κάνει τον κόσμο μια γειτονιά πραγματοποιώντας ταξιδιωτική φωτογράφιση και φωτογραφία του δρόμου (street photography) για λογαριασμό ανεξάρτητων πρακτορείων καθώς ο ίδιος αρνείται πεισματικά να ενταχθεί στο κατεστημένο εμπορικό κύκλωμα. Για τον Στυλιανό η ουσία της τέχνης του βρίσκεται στην ελευθερία του την οποία είναι αποφασισμένος να διατηρήσει με κάθε τίμημα ακόμα κ αν αυτό σημαίνει πως θα πει όχι σε ακριβοπληρωμένες δουλειές που δεν ταιριάζουν στην αισθητική του. ΄

Από την απλή φωτογραφική μηχανή του πατέρα του στο Ηράκλειο, όταν στα 15 του χρόνια ξεκίνησε για πρώτη φορά να φωτογραφίζει, συνέχισε με την Φωτογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης για να ακολουθήσει πλέον την ανοδική του πορεία στο εξωτερικό. Αν δεν τον πετύχεις σε κάποιον εξωτικό προορισμό τότε θα τον βρεις στην Ιρλανδία που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η δεύτερη πατρίδα του. Εκεί εκτός από την φωτογραφία και την παραγωγή ψηφιακών προγραμμάτων, συμμετέχει ενεργά στο έργο της Barretstown μια οργάνωσης που υποστηρίζει παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες και διανοητικά προβλήματα. Μέσω της φωτογραφίας ο Στυλιανός διδάσκει στα παιδιά να αντιμετωπίζουν με θάρρος την αρρώστια τους και να την πολεμάνε. Έναν αγώνα που τον γνωρίζει ο ίδιος καλά, καθώς στα 16 του χρόνια έδωσε τη δική του μάχη με τον καρκίνο και βγήκε νικητής.

Καθώς λοιπόν στις μέρες μας μια μαύρη σκιά φαίνεται να πλακώνει την Ελλάδα, Ο Στυλιανός Παπαρδέλας είναι η φωτεινή απόδειξη πως μπροστά στο πείσμα των νέων να διεκδικήσουν την δική τους θέση στον κόσμο κανένα μνημόνιο και καμία οικονομική πολιτική δεν μπορεί να σταθεί. Θέλει «αρετήν και τόλμη» η ελευθερία. Και ο νεαρός φωτογράφος φαίνεται πως έχει και από τα δύο.

Δείγματα από τη δουλειά του Στυλιανού Παπαρδέλα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του http://www.stylianospapardelas.com

 

(Πηγή: theinsider)

Categories: blog

Leave a Reply