Η αγγλικής παραγωγής ταινία “Papadopoulos & Sons” μιλά για την οικονομική κρίση του σήμερα. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Χάρι Παπαδόπουλος (Stephen Dillane – “The Hours”), γεννήθηκε στην Κύπρο από πολύ φτωχούς γονείς και πήγε στην Αγγλία όταν ήταν ακόμη μωρό.

Κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία προμηθεύοντας τα σούπερ μάρκετ όλου του κόσμου με ελληνικές λιχουδιές, όπως ταραμοσαλάτα, τζατζίκι, φέτα, κ.α. Τα έχει όλα – πλούτη, πρεστίζ και βραβεία για την κίνησή του στον επιχειρηματικό χώρο. Τότε όμως, η οικονομική κρίση χτυπά. Οι βρετανικές τράπεζες ανακαλούν τα δάνεια που έχει πάρει, αφήνοντάς του 300 εκατομμύρια λίρες σε χρέη. Τα έχασε όλα – σπίτι, επιχειρήσεις, πλούτη, στάτους – εκτός από ένα παλιό εστιατόριο με fish and chips.

Η τράπεζα δεν μπόρεσε να το κατασχέσει γιατί ανήκει 50-50 σε αυτόν και τον αδερφό του, Σπύρο Παπαδόπουλο (Γιώργος Χωραφάς – “Πολίτικη Κουζίνα”), με τον οποίο έχουν να μιλήσουν χρόνια.  Χωρίς να έχουν επιλογή, ο Χάρι, τα τρία παιδιά του και η πιστή κουβερνάντα της οικογένειας, αναγκάζονται να μετακομίσουν με τον έξω καρδιά “Θείο Σπύρο” πάνω από το εγκαταλειμμένο εστιατόριο. Μαζί, προσπαθούν να στήσουν το μαγαζί πάλι από την αρχή.

Ο Αγγλοκύπριος σκηνοθέτης της ταινίας, Μάρκος Μάρκου, τονίζει, “Η ταινία μιλά για το πόσο σημαντικό είναι να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας τώρα που όλα γύρω μας καταρρέουν. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα θα συμβεί με μαθηματική ακρίβεια παντού. Απλώς η Ελλάδα παίρνει όλη τη ‘δόξα’, οι Έλληνες έχουν γίνει τα πειραματόζωα της Ευρώπης. Από μια άποψη, ίσως είναι καλύτερα που η κρίση χτύπησε εσάς πρώτους, γιατί θα είστε και οι πρώτοι που θα βρείτε τη λύση. Δεν ζείτε με αυταπάτες, όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και δεν πρέπει να ντρέπεστε και να απολογείστε γι’ αυτό που σας συμβαίνει”.

Πηγή: cosmos

Categories: blog

Leave a Reply